LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

21 de juliol de 2015

APEL-LES MESTRES 1854-1936, A LA BARCELONA D' ABANS, D' AVUI I DE SEMPRE...21-07-2015...!!!


 "Quan jo mori, en passarà una de grossa!", digué en una ocasió Apel·les Mestres
L'Almanac per a curiosos és una proposta periòdica que pretén incorporar imatges de documents custodiats per l'Arxiu Històric de laCiutat de Barcelona i que tenen alguna relació amb una data senyalada, una festivitat significativa del calendari o una efemèride d'especial rellevància de la qual l'Arxiu hi té alguna constància documental d'interès.

El pintor i dibuixant Joaquim Renart va escriure una crònica tristíssima del dia de la mort del seu estimat i admirat amic Apel·les Mestres. Un relat molt emotiu que explica i lamenta que un artista de la seva magnitud no hagués pogut ser homenatjat ni reconegut durant tant de temps, després de la seva mort.

La matinada del 19 de juliol de 1936, Apel·les Mestres moria a casa seva, al passatge Permanyer, l'indret que havia esdevingut la seva "torre de marfil", fent una ganyota còmplice al poeta Machado. Era el seu reducte, el seu lloc de reunió, de reclusió, d'inspiració i esdevingué, també, el de la seva mort. Aquesta data fatídica ho va ser, doncs, doblement: la mort de l'artista i l'inici de la Guerra Civil Espanyola. El títol d'aquesta crònica es feia realitat esgarrifosa.

2 comentaris:

Miquel ha dit...

El dibujo último es de una calidad sin parangón.
Tuve la oportunidad de comprar un A M, pero las dimensiones del dibujo (ocupaba una cuarta parte de pared y lo exagerado del precio me hicieron desistir.
Un beso

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Es precioso el dibujo, y siento que las dimensiones y el precio, no se ajustasen a tu deseo.
Un beso querido MIQUEL, y muchas gracias.

Bon día.