LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

12 de juny de 2015

SR. D. ÀNGEL TOLDRÀ VIAZO (17 MAIG DE 1867-1 D'OCTUBRE 1956) ATV EL DE LES PRECIOSES POSTALS ...A LA BARCELONA D' ABANS, D' AVUI I DE SEMPRE...12-06-2015...!!!
Era un home educat també en l’Art, va ser amic del pintor Modest Urgell i va reunir una important col·lecció artística. Vivia a Sant Gervasi, al carrer Saragossa 26. Com a prop vivia l’astrònom Comas i Solà,  va aprofitar la seva amistat i els instruments de la seva feina. Això explica una sèrie de fotografies de núvols i astres.
Quan va deixar la feina a la fotografia a provar en el món dels negocis: va vendre’s el domicili i va anar a viure a Balmes 365, va invertir el seu capital en una indústria elèctrica que el va deixar quasi arruïnat. Va vendre’s la seva col·lecció i, quan quedà vidu, anà a viure amb la seva filla. Al carrer Laforja passaria els darrers anys de la seva vida.

Entre 1905 i 1915 va ser l’època daurada de les postals. A Barcelona, primer Adouard i Josep Esplugas Puig, i després, les cases Hauser i Menet, Samsot i Missé, L.Roissin oferien nombroses vistes urbanes amb els indrets més coneguts i emblemàtics. Un dels editors d’aquesta indústria, amb una producció remarcable per la seva quantitat i qualitat, és la d’ATV. Inicials del barceloní Àngel Toldrà Viazo (17 maig de 1867 - 1 d’octubre de 1956). Dels seus 89 anys es va passar quasi 40 anys dedicat a la fotografia. ATV no era un fotògraf gaire estricte. De fet, va començar en el negoci a través de la seva feina com a venedor de papers especials i cromos. Tenia la representació de la casa belga Biermans. La seva botiga era a Canuda 41-43. Allí vendria les seves pròpies postals.
Havia estudiat comerç i comptabilitat i així va orientar la seva feina en el mon dela fotografia. Tenia més un interès comercial en la imatge que l’artístic o testimonial. No anava amb la màquina captant imatges. El seu treball era buscar enquadraments atractius de la ciutat, treure’n una imatge i reproduir-la en sèrie. Era un home incansable, tots els edificis de Barcelona, els indrets més destacats eren motiu d’una postal de la seva “Serie General” que arribà a tenir més de 4.500 exemplars.

Va deixar un testimoni de gran valor sobre la ciutat en formade vistes generals, carrers significatius, monuments, esglésies, interiors, parcs vistes. Va fer fotografiar tota Catalunya, Mallorca, Navarra, Guipúscoa. Va fer tiratges o sèries per institucions o empreses. Va deixar testimoni de la Setmana Tràgica. Va fer fotos en diferents èpoques de l’any a la recerca de la varietat. Va prendre vistes panoràmiques. Va fer fotografies estereoscòpiques.


Retrat d'Àngel Toldrà Viazo
Barcelona 1867 - 1956FICHA DEL DOCUMENTO
Gran Via de les Corts Catalanes
Ángel Toldrá Viazo
1905-1915.
Archivo Fotográfico de Barcelona.

Sense tenir una vocació artística va estudiar comptabilitat i comerç, es va instal•lar a una papereria de cromos i papers de diferents gramatges. A partir de 1905 es va dedicar al negoci de la creació, estampació i comercialització de targetes.


Ell triava els temes, buscava l’enquadrament amb un petit marc, però no premia el botó, altres fotògrafs com Roisin treballaren per a ell. Tant les fotos com l’estampació era impecable, va esdevindré el millor professional d’aquesta especialitat, va crear fins al 1930 i va produir més de 7500 targetes postals, la seva obra ha esdevingut la memòria visual col•lectiva de les nostres ciutats de principi del segle XXFICHA DEL DOCUMENTO
URBANIZACIÓN DEL ENSANCHE: APERTURA Y URBANIZACIÓN DE LA GRAN VIA.
COMISIÓN ESPECIAL DE ENSANCHE DE BARCELONA
COMISIÓN ESPECIAL DE ENSANCHE. MEMORIA 1928.
3 comentaris:

Miquel ha dit...

Algunas de estas postales las he visto y han pasado por mis manos, lo que no sabía es de quien era el autor.
Ahora ya lo se.
Gracias
Un abrazo y bo día

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Son preciosas esas postales, muchas gracias Miquel,una abraçada i BCDS.

Valentí Pons Toujouse ha dit...

Les seves postals són perfectes per fer estudis de Barcelona i catalunya