LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

28 de gener de 2014

JOAN FONTCUBERTA, Y EL FOTOMOSÁICO GIGANTE EN LA PLAÇA D'ISIDRE NONELL, CIUTAT VELLA, BARCELONA...28-01-2014...!!!

MI VIDA Y MI HISTORIA
Poques vegades un ciutadà té l'ocasió de participar directament en la creació d'una obra artística que quedi exposada de forma permanent en un espai públic. Atenció, perquè aquesta que els expliquem ara n'és una. En el marc dels actes de la celebració del Tricentenari del 1714, el prestigiós fotògraf i artista Joan Fontcuberta se situa al capdavant d'un projecte que deixarà empremta a Barcelona. Es tracta de la creació d'un fotomosaic gegant elaborat a partir de fotografies proporcionades pels lectors d'EL PERIÓDICO que s'instal·larà a la plaça d'Isidre Nonell, a Ciutat Vella. L'obra s'ubicarà en un mur de 6,40 metres d'alt per 9,10 d'ample i reproduirà la imatge de dues persones fent-se un petó.

Les fotos que facin els lectors han de respondre a la següent pregunta: «¿Què significa per a tu viure lliure?». 'Viure Lliure' és el lema global dels actes del Tricentenari. «Demano als lectors que tradueixin amb una imatge la seva pròpia idea de llibertat. Tant des d'un punt de vista conceptual com tècnic, no hi ha directrius. Es tracta de representar la llibertat amb total llibertat», explica Fontcuberta. En total, faran falta unes 25.000 fotos.

Per a l'artista, el petó que ha escollit com a imatge és tot un símbol. «Un petó és una aposta de futur. Sense petons no hi ha futur, o no hi ha futur que valgui la pena viure. El petó pot ser un acte d'afecte, contacte, unió, plaer, felicitat, passió, empatia. I tots aquests valors queden trenats íntimament per la condició de llibertat. M'agradaria que aquest projecte servís per evocar un futur portador de tots aquests valors», afegeix.

Projecció internacional


«El Joan va simpatitzar de seguida amb el Tricentenari i els valors que representa», explica Toni Soler, comissari muncipal del Tricentenari. «Li vaig comentar que volíem fer una celebració molt centrada en la gent, en els vincles entre els barcelonins del 1714 i els d'avui. Per això la idea de fer un mosaic a partir d'imatges aportades per la gent ens va semblar perfecta». Soler destaca el prestigi que Fontcuberta aporta al projecte: «És un dels nostres creadors amb més projecció internacional i un referent en el camp fotogràfic. Que participi en el Tricentenari a Barcelona, que és la seva ciutat, és un autèntic privilegi».

L'artista també es mostra satisfet: «És una oportunitat de contribuir a portar el passat al present i fer-ho amb un missatge d'optimisme i antièpic. El mural vol ser un monument a les idees de llibertat que els barcelonins són capaços d'expressar 300 anys després del 1714».

Buscant un lloc

¿Per què es va escollir la plaça d'Isidre Nonell?. «Ho vam discutir amb Toni Soler i responsables de l'ajuntament. Buscava un lloc que tingués visibilitat i memòria. A més, havia de ser de titularitat municipal i reunir requisits tècnics especials», explica el fotògraf. «Vam visitar diferents espais a Ciutat Vella, perquè necessitàvem una paret amb les mides adequades, bona visibilitat i que no estigués afectada per futurs projectes urbanístics. I ens vam quedar amb la plaça d'Isidre Nonell, un racó molt bonic. A més, la paret és visible des de la plaça Nova i fins i tot baixant des del carrer del Bisbe. Aquest lloc té tots els ingredients per fer del mosaic una autèntica icona de Barcelona», afegeix Soler.


No és la primera vegada que Fontcuberta exposa les seves obres al carrer. «He fet altres intervencions en espais públics, però habitualment amb caràcter temporal. Tampoc he fet servir el procediment del fotomosaic en accions a l'aire lliure. «Només en dues ocasions he creat fotomosaics amb característiques similars al que ara faré a Barcelona», explica. L'any 2010 Fontcuberta va elaborar a Sajazarra, un poble de La Rioja Alta, una espècie de retaule a l'entrada d'una església, format per fotografies d'àlbums familiars de la gent del poble. En aquest cas la imatge model era una campana, protagonista d'una llegenda local.

El 2012 va fer un projecte semblant al barri de Les Aubépins, a Chalon-sud-Saône, una ciutat de la Borgonya, a França. Es tractava d'un barri perifèric. «Vam preparar una vintena de fotomosaics que es van col·locar a les entrades d'edificis i al centre comercial del barri. Però en aquest cas els mosaics estaven impresos sobre paper», explica. «M'interessen molt els projectes que agafen desprevingut l'espectador, és a dir, que es troben en llocs no habituals o inesperats. Plantejar una obra de carrer és un repte que m'encanta».

Vincle entre participants

«La fotografia és una pràctica cada vegada més popular, com ho és compartir aquestes imatges i convertir-les en experiències. Un fotomosaic és com un mur de Facebook caleidoscòpicament compilador de la memòria col·lectiva. A semblança del que passa a les xarxes socials, les vivències privades es converteixen en públiques i el mur esdevé un fòrum d'interacció comunitària. Aquest fotomosaic reflectirà la riquesa d'una iniciativa popular i forjarà un sentiment de vinculació entre els participants», augura el fotògraf.


«És interessant que una commemoració deixi un rastre, no només en la memòria, sinó en l'oferta cultural i patrimonial. Aquesta obra serà memorable perquè hi quedaran representats per sempre milers de ciutadans donant forma a una imatge molt potent, que transmet llibertat, sensualitat, Barcelona i Catalunya resumides en un gest humà i afectuós», assegura Soler.

L’artista crearà un fotomosaic que farà història


La plaça d’Isidre Nonell, a Ciutat Vella, és l’espai escollit pel fotògraf i artista plàstic Joan Fontcuberta per instal·lar-hi la seva contribució al Tricentenari BCN: un fotomosaic de grans dimensions, compost de milers de fotografies capturades pels lectors d’El Periódico i persones interessades en la iniciativa. Una creació col·lectiva de fort simbolisme el mural reproduirà dues persones fent-se un petó, imatge d’afecte i llibertat–que sobreviurà als actes commemoratius i quedarà com un llegat del Tricentenari a la ciutat.

Fontcuberta demana als lectors d’El Periódico i a tothom que vulguin participar en el projecte que tradueixin en una imatge la seva idea de llibertat la pregunta que els llançarà el diari és «Què significa per a tu viure lliure?», i assegura que el mural vol ser un monument a les idees de llibertat dels barcelonins del 1714 i del 2014. El fotomosaic cobrirà una superfície vertical de 6,40 x 9,10 m i combinarà en un gran mur unes 25.000 milers de rajoles, sobre cada una de les quals anirà impresa una fotografia aplicant-hi la tècnica de la fotoceràmica.

Joan Fontcuberta (24 de febrero de 1955, Barcelona ) es un artista, docente, ensayista, crítico y promotor de arte especializado en fotografía, premio David Octavious Hill por la Fotografisches Akademie GDL de Alemania en 1988, Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres por el Ministerio de Cultura en Francia en 1994, Premio Nacional de Fotografía, otorgado por el Ministerio de Cultura de España en 1998 y Premio Nacional de Ensayo en 2011


Com participar-hi:
Envia una foto en color amb l’etiqueta #Momentsdellibertat via Instagram, Twitter o també per correu electrònic a: momentsdellibertat@elperiodico.com

Més informació a:

6 comentaris:

Miquel ha dit...

Que bueno ¡
no tenía ni idea ¡¡¡
Gracias

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Estupendo que te guste Miquel, muchas gracias y un abrazo.

Josep ha dit...

Mª Trini, esto es muy interesante y lo leeré con más atención. Mañana vuelvo a contestarte.
Bona nit.
Un petó.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Hola Josep, espero que estés mejor de tu gripe.
Un abrazo y gracias, si no puedes no pasa nada, guarda cama y cuídate guapo, un petonás.

Josep ha dit...

Hola Mª Trini, muchas gracias por todo. Ya me encuentro mejor . Hasta ayer no tenia ningunas ganas de nada pero por la tarde ya pose un post. Espero que no me pase más en todo el invierno.
Esto del Mural es una idea estupenda, se lo diré a mi hijo, él seguro que querrá participar. Toda la historia es muy interesante, de verdad. Muchas gracias. Una abraçada per a tu i el teu fill.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Las gracias te las doy yo a tí, me alegro que tu "gripe"; se vaya donde yo me se.

Un petonás y moltes grácies, el meu fill està desitjant conèixer-vos a tu ia la teva senyora, és el que parlo sempre de tu.

Un peto ben fort JOSEP.