LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

26 de gener de 2014

Foguerons, de Sa Pobla a Gràcia...BARCELONA...¡¡¡26-01-2014...!!!

L'origen de la festa, un regal als seus fills

L'any 1993, Toni Torrents, farmacèutic mallorquí i president de l’associació cultural Albopàs, va decidir solucionar el fet que els seus fills, que estudiaven a Barcelona, no poguessin gaudir de les festes del seu municipi: Sa Pobla. Si ells no podien anar a la festa, la festa aniria a ells. Torrents va decidir traslladar a les places del barri barceloní de Gràcia l’essència d'una de les festes populars més importants de la Pobla.

El barri barceloní de Gràcia ja escalfa els Foguerons, els tradicionals focs mallorquins importats de la Pobla. L'activitat comença a les onze del matí a les places Diamant, la Virreina, del Nord i als carrers Verdi del mig, Verdi de dalt, Joan Blanques, Torres, Tordera i Llibertat, on s'hi muntaran els foguerons. A migdia, els xeremiers de Mallorca duran el folk al mercat de l'Abaceria. I ja al vespre, a la plaça de la Vila, es rebran les autoritats, hi haurà la plantada de colles de cultura popular i començaran a sonar els flabiols i els sacs de gemecs. A dos quarts de nou començarà la cercavila, amb música, trabucs, bastoners, castellers i figures folklòriques; i una hora més tard, s'encendran les fogueres i començarà la revetlla amb simbombes, cantadors i glosadors.


 
Festa dels Foguerons de Sa Pobla a GràciaT’has passejat entre fogueres i ximbombes al carrers de Barcelona en ple mes de gener? Has menjat botifarrons a l’escalf d’una foguera enmig d’una plaça habitualment ben transitada? Enguany torna la celebració ‘Sa Pobla a Gràcia’, el Sant Antoni més lúdic al barri de Gràcia de Barcelona.


En aquesta ocasió et proposem quedar el proper 25 de gener a les places de la Virreina, del Diamant i del Raspall del barri de Gràcia per ajudar a construir els foguerons, participar als càntics i balls i jotes i boleros mallorquins i xalar amb els castellers, els diables de Gràcia i altres grups de cultura popular procedents de Sa Pobla.

Una mica d’història

Sa Pobla és una petita població situada a l’illa de Mallorca, on cada any per Sant Antoni se celebra una ancestral i tradicional festa, i on els foguerons, els xeremiers de flabiols, les ximbombes, els glossadors i cantadors, són els protagonistes.

L’any 1993 Toni Torrents va prendre l’iniciativa de portar l’esperit d’una de les festes populars més emblemàtiques de la seva terra als carrers i places de la Vila de Gràcia i, des de llavors, la festa esdevé cada any punt de trobada de mallorquins i mallorquines, eivissencs, menorquins, i altres illencs que es troben com peix a l’aigua al bell mig de Barcelona.
2 comentaris:

Miquel ha dit...

Nosotros ayer en el barrio también estuvimos de fiesta ¡¡¡ No hubo esta fogata pero si caballos y la porca con els diables de Sant Antoni.
salut

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Ya me imagino siendo el barri de Sant Antoni, que tendríais fiesta.

Un abrazo y muchas gracias Miquel.