LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

3 de desembre de 2013

BARCELONA...PALAU GÜELL (1886-1890)...http://palauguell.cat/ ...3-12-2013...

MI VIDA Y MI HISTORIA
Les dues grans portes d’entrada al Palau Güell al carrer Nou de la Rambla de Barcelona, antigament anomenat carrer del Conde del Asalto.
Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), editor Àngel Toldrà Viazo (ATV).

El Palau Güell (1886-1890) és un magnífic exemple de l’arquitectura domèstica en el context del modernisme. Fou l’habitatge de la família Güell i López fins que es traslladà al Parc Güell.

Gaudí va saber dissenyar un palau funcional adaptat a les necessitats de la vida privada de la família i a la intensa vida social i cultural que va acollir.
Antoni Gaudí (esquerra) i Eusebi Güell (dreta)

SUBTERRANI I  COTXERES

L’edifici destaca per la seva innovadora concepció de l’espai i de la llum. Gaudí va introduir al Palau Güell solucions variades a partir de plantejaments molt personals i va crear formes expressives excepcionals fruit de la seva imaginació, emprant-hi materials nobles tradicionals (pedra, fusta, ferro forjat, ceràmica, vidre, etc.).


http://palauguell.cat/cronologia
Va ser declarat monument historicoartístic per l’Estat espanyol el 1969, com també bé cultural d’interès nacional, i patrimoni mundial per la UNESCO el 1984. L’edifici, en qualitat d’obra de joventut, conté l’essència de l’obra posterior de Gaudí i és imprescindible per entendre la seva arquitectura.

Imatge del carrer Nou de la Rambla a finals del segle xIx, on es veu la façana principal del Palau Güell, 1888-1890.

Fons: SCCM
Imatge de l’exterior del Palau Güell a finals del segle xIx (cap al 1890). La façana lateral de l’edifici estava decorada amb un mural fet pel pintor Aleix Clapés.
Detall del fresc que estava situat a la façana lateral del Palau Güell, obra d’Aleix Clapés. Aquest mural, que actualment ja no es conserva, representa Hèrcules a la recerca de les Hespèrides i està inspirat en el poemaL’Atlàntida de Jacint Verdaguer. Cap al 1892.
Centre Excursionista de Catalunya (CEC)


El saló central del Palau Güell. A la dreta, una peanya sosté el bust de Joan Güell, pare d’Eusebi Güell, fet per l’escultor Rossend Nobas. A l’esquerra de la imatge, el bust de Modèstia, obra de Josep Llimona, i a sota un sofà de tres places dissenyat i produït per Francesc Vidal, entapissat de brocatell antic de flors. Cap al 1890. Família Güell Sentmenat.
Una altra imatge del saló central del Palau Güell. L’escala puja cap a la tribuna dels músics, l’espai en el qual se situava l’orquestra els dies de funció. A la dreta de la imatge hi ha la pintura d’Aleix Clapés corresponent al retrat de Jaume Balmes. A l’esquerra, la pintura titulada Nenes jugant, també d’Aleix Clapés. 1890.
© Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic. Arxiu Mas

El menjador de la família Güell destaca per la taula central i les seves dotze cadires, originals de l’època i que pertanyien a la família Güell, així com per la llar de foc de fusta de noguera dissenyada per Camil Oliveras i els arrimadors de fusta de la paret, decorats amb animals d’influència oriental, dissenyats pel mateix autor.

 El menjador està separat de la sala de la tribuna o de fumadors per mitjà d’un cancell de fusta i ferro forjat d’inspiració àrab.


4 comentaris:

Miquel ha dit...

No había visto ninguna de las fotos. Me gusta la idea de las cocheras, aquello era una innovación para la época.
Un beso

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Y a mí me impactó el mural lateral del Palau Güell.

Un abrazo y muchas gracias MIQUEL.

Josep ha dit...

Es una maravilla hasta el último detalle. Lo de las cocheras estoy de acuerdo con vosotros.

Un petó.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Cuando puedas, ves a visitarlo Josep, con tu señora, os gustará.
Un petó, y moltes gràcies.