LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

17 de novembre de 2013

EL BERGUEDÀ...MUSEU DE LES MINES DE CERCS...FOTOS REGALO DEL SR. TRULLÀS,...17-11-2013...

MI VIDA Y MI HISTORIA
FOTOS REGALO DEL SR. TRULLÀS:

1851-1991.De Museus.
 Museu de les Mines de Cercs.

 Plaça Sant Romà s/n. Sant Corneli. Cercs.

La Colònia de Sant Corneli va ser un dels nuclis miners més important de Catalunya del segle XX. Carbones de Berga S.A.  va mantenir l’activitat fins l’any 1991.

A partir d’aquest moment la colònia es va anar quedant deshabitada. Ara, amb prou feines hi viuen unes seixantena de  persones, la majoria grans. Recorden aquella època amb molta nostàlgia tot i les penúries econòmiques. Com ens diu la Carme “érem una gran família, però això ja s’ha acabat”.

En Joan és un miner jubilat. Va nèixer a la mateixa colònia, i recorda que ni tan sols tenien aigua corrent. Però no els hi faltaven pas ganes de fer gresca! Fins i tot tenien un cinema.

Gràcies al Museu de les mines de Cercs, la colònia de Sant Corneli ha tornat a sortir al mapa. Precisament el nét d’en Joan, l’Ivan, treballa com a guia al museu. Ell el defineix com un centre d’interpretació, i ens diu que hi trobarem diversos espais molt definits.

La part  tècnica és on coneixem ens tot el procés al voltant del carbó, l'extracció i l’evolució de la maquinària... Però hi coneixem sobretot de les infraestructures que es desenvolupen al voltant de l’explotació de la mina.
  
Una altra part, la social,  queda representada amb l’antiga escola, el dispensari -que nomenaven “l’hospitalillu”- els antics pisos dels miners, la relació entre empresari i treballadors, i també les reivindicacions de millores socials i laborals.

En aquest sentit, podem destacar el Fets de Fígols de 1932 i la Tancada de 1977. A la colónia la dona es cuidava de la casa i dels fills, i l’home treballava a la mina en unes condicions de treball molt dures i precàries, jornades molt llargues i uns sous baixíssims.


Per acabar la visita ens endinsem dins d’una mina de veritat, en una vagoneta. Potser és la part més llaminera del museu. En aquest recorregut, a través de diferents representacions observem l’evolució de la feina de miner a l’interior de la mina.EL DISPENSARIO...

EL EXCUSADO...
Un recorrido integral que arranca con las características y los usos del carbón, y muestra la vida cotidiana de la colonia, el mundo de la empresa, las casas de los trabajadores, las actividades lúdicas, la formación escolar, el trabajo de las mujeres y el entorno laboral, con una especial atención a la secuencia histórica y al protagonista indiscutible de la actividad: el minero.

La visita permite acceder, en un tren minero, a la galería Sant Romà. A través de este recorrido de 450 se explica la evolución técnica y la organización del trabajo en las minas, desde mediados del siglo XIX hasta nuestros días, a partir de la recreación de las condiciones de trabajo de cada época.
LA COCINA...

El museo de las Minas de Cercs, situado en la colonia minera de Sant Corneli, constituye un centro de interpretación en el entorno de la minería del carbón de toda la conca minera del Berguedà. Forma marte del sistema de museos del Museo Nacional de la ciéncia y de la técnica de Catalunya (MNACTEC) y de la red de museos locales de la Diputación de Barcelona. Se pueden visitar varios espacios: Recepción del Museo: espacio de nueva contrucción que une las dos salas de exposiciones permanentes, dónde se da la información a los visitantes. Salas de exposción permanentes: Se encuentras las salas de exposición del carbón, en las que se explican las características del Lignit (tipo de carbón que se extraía de las minas de Fígols), sus usos i las aplicaciones del carbón y otras cuestiones directamente relacionadas con las explotaciones (la importancia de los talleres i almacenes, transporte del carbón, sistemas de seguridad...); Sala de Audiovisuales; Galería Sant Romà: es el espacio más emblemático y singular del museo. Una antigua galería minera, situada al lado mismo del museo que ha sido rehabilitada para que pueda ser visitada con las máximas garantias de seguridad. La visita a este espacio se plantea como un viaje en el tiempo, accediendo al interior de la mina con un ferrocarril minero que recorre los 450 metros de galería. Una vez dentro, los visitantes hacen el recorrido de vuelta a pie, pudiendo descubrir, siempre con visita guiada, como se ha transformado la mina desde mediados del siglo XIX hata nuestros días.

10 comentaris:

Miquel ha dit...

tendré que ir algún día
Solo recuerdo que hace años me acercaba por allí para ir a comer al restaurante que había y que te ponías morado de tanto comer.Eran tiempos de juventud...
Me lo has recordado.
Un abrazo

Josep ha dit...

Me has regalado un buen dia, Mª Trini. Estas minas, que no están muy lejos de casa ya las he visitado, igual que el museo, el pantano, etc. Con mi consuegro hemos estado incluso en el interior del embalse cuando de vez en cuando abren las compuertas. Es toedo un espectaculo y en cuando las minas otra cosa que la gente no deberia perderse . Es una parte enorme de nuestra historia. Creo que desde Barcelona salen unos autocares guiados para visitar toda la zona, Las minas y las Colonias textiles. que están juntos.
Muchas gracias,
Buen dia.

Una abraçada.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Hola, bon día Miquel, muchas gracias por tu comentario.
Buen domingo.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Mira que bien Josep, que las tengas cerca, esas minas eran otro mundo.

Un petò i moltes gràcies, bon diumenge.

Rodericus ha dit...

Un bon recorregut pel nostre passat mes inmediat.

Les mines i las colonias téxtils son un bon eixemple de las condicions de vida i de treball dels obrers de fa un secle, una vida molt dura que ha sigut la génesis de la nostra societat actuál.

Aquets llocs, tindrian que ser de visita obligatoria per la canalla dels instituts.

No estaría de mes que sapiguessin d´on venim, per evitar repetir la historia, que malauradament, en sembla que estem repetin un altre cóp.

Un petó.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Jo vaig veure nens amb els professors al Museu, i fa pena veure en les condicions que vivien, sense aigua corrent i d'una manera molt precària, aquest és un homenatge a aquests HOMES I DONES, que van fer tant pel nostre País.
Moltes gràcies Rodericus, bon diumenge, una abraçada i millor setmana, gràcies.

Chordi ha dit...

Mare de deu eres como la enciclopedia britanica habria que construir una "Wikipedia MT" con los datos que atesoras....Gracias y un abrazzo, un placer leerte

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Qué exagerado eres estimado CHORDI, eso se lo dirás a todas, Ja,ja,ja...!!!
Muchas gracias querido CHORDI, buen domingo y mejor semana, UN ABRRAAZZZZOOOO...FUERTE, GRACIAS.

KRT ha dit...

Jo hi vaig estar fa un parell de mesos, i per cert, Miquel, aquest restaurant que dius encara hi és... i encara t'atipen a cor què vols. Gràcies, M.Trini, per aquesta magnífica Trinipèdia, sempre tan encertada.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

No em diguis això KRT, que em fa cosa.
Moltes gràcies i una abraçada, feliç setmana.