LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

25 de novembre de 2013

CAL SASTRE D' OLESA,(ALMACÉN TORRAS ) TERRASSA...25-11-2013...

MI VIDA Y MI HISTORIA
http://www.xtec.cat/~magenis/projecteterrassa/treballsmatorras.htm
MAGATZEM TORRAS
Situació : Carrer de Sant Pere, 61 / carrer de la Rasa

Data del projecte: abril de 1914
Inauguració: 30 d'octubre de 1915

Arquitecte: Melcior Viñals i Muñoz ( 1879-1905-1938 )

Pere Torras i Obiols, un sastre d'Olesa de Montserrat instal·lat a Terrassa, enderroca tres cases del carrer de Sant Pere per construir-hi aquest magatzem de nova planta.

El projecte és obra de Melcior Viñals, que va aconseguir el magatzem industrial més representatiu de la seva producció. És l'únic magatzem tèxtil terrassenc que també feia venda al detall.

L'edifici de planta gairebé triangular se situa a l'entroncament del carrer de Sant Pere amb el de la Rasa. La cantonada és la part més emfasitzada de tota la façana, que queda coronada per un gablet amb decoració floral, una al·legoria del comerç i la data de 1914. Una balconada recorre tota la façana dividint la planta baixa , utilitzada per a magatzem, del primer pis, dissenyant com a habitatge del propietari.

El local es conegué popularment amb el nom de cal Sastre d'Olesa.

La situació estratègica l'edifici i l'amplitud de les obertures de la planta baixa han fet perdurar la funció comercial de forma bastant continuada
Leyendo un libro sobre Tarrasa Industrial, veo estas litografías de Cal Sastre de Olesa, abajo tenía el almacén,  y arriba su vivienda.

Edificio proyectado en 1914, de planta triangular, adaptada a la forma del solar que hace esquina entre las calles de San Pedro y de la Zanja. La fachada se caracteriza por el balcón que recorre de forma sinuosa todo el primer piso y por el coronamiento con frontones mixtilíneos y pináculos. Las aberturas están remarcadas con molduras, al igual que la cornisa. En el frontis hay un gran relieve floral con el símbolo de Hermes o Mercurio, el dios del comercio y el año de ejecución de la obra.
Cal Sastre d'Olesa (Magatzem Torras) (Terrassa - Centre - Vallès Occidental)

L’espai que ocupa la placeta de Saragossa era en el segle XIX un encreuament de camins: des del carrer de Sant Pere cap el camí ral de Matadepera que enfilava l’actual carrer del Camí Fondo; el camí de Sant Llorenç pel carrer del mateix nom i, el camí de Sant Pere que esdevindria el carrer Nou de Sant Pere.

Amb la arribada del tren del nord el 1856 i el corresponent transit de vila cap a l’estació, la placeta va esdevenir un lloc privilegiat. On ara hi ha l’estanc, Miquel Domingo va instal·là un negoci de restauració amb el nom de Fonda Saragossa. Aquest és l’origen del nom de la plaça que esdevindria popular tot i què no  se l’hi assignarà aquest nom fins el 1979.

L’Ajuntament anomenar la l’espai  placeta de Zamenhoff el 5 de juny 1912, amb motiu de la “3ª. Kongreso de la Katalunya Esperantista Federació” que es va celebrar a la nostra ciutat els dies 29 i 30 d’aquells mes.

A finals del segle XIX la placeta oferia una imatge molt diferent de l’actual: a més de la Fonda Saragossa, al altre banda de la plaça, a l’entrada del carrer Nou de Sant Pere hi havia el cafè Europa. I prop a la vorera del carrer, la Mina d’Aigües va bastir, el 1877, una font que el 1926 fou traslladada a Les Escaletes.

Aprofitant l’enderroc de la casa cantonera del carrer de Sant Pere amb el de la Rasa, en quedà l’espai vuit, l’any 1901 s’inaugurà un quiosc de begudes, el primer que es va instal·lar a Terrassa

En el núm. 2, ara hi ha l’Arxiu Tobella, va néixer Josep Oller, fundador del Moulin Rouge de París. En el mateix lloc, a finals de segle XIX, hi havia la botiga i taller de les primeres màquines de cosir “Escuder” que va inventar el terrassenc Miquel Escudé.
Detalle del caduceo de Mercurio, símbolo de la Gran Obra, donde se destacan las dos serpientes que representan al azufre principio activo y al mercurio principio pasivo entrecruzadas en dos puntos que definen los tres aspectos de la realidad, el espiritual, el mental y el material. Ambas se encuentran es posición ascendente para representar el pasaje del mundo material al espiritual, objeto de la Obra.

6 comentaris:

Miquel ha dit...

Por Dios..si soy casi abuelo ¡¡¡
jajajajaja. estas imágenes ya son parte de mi historia ¡
jajaja
Salut Me retraen a recuerdos ..

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Muchas gracias Miquel, un abrazo.

Montserrat Llagostera Vilaró ha dit...

Hola M. Trinitat.
Ets molt trevalladora, fas uns Posts fantástics.
M´agraden molt.
T´envio una abraçada desde Valencia, Montserrat

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Tu si que ets treballadora estimada Montserrat, Moltes gràcies per els teus menjars, són delicioses i bloc fantàstic, una abraçada gràcies.

Valentí Pons Toujouse ha dit...

L'autor, el Melchor Viñals, va ser arquitecte municipal de Terrassa, el 1906 i en el període 1921/1938. El seu fill, Frederic, també té molta obra a la ciutat
Molt bon treball Trinidad

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Moltes Gràcies VALENTÍ, una abraçada forta.