LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

3 de novembre de 2012

BARCELONA...LAS CUATRO COLUMNAS DE JOSEP PUIG I CADAFALCH ,MONTJUÏCH,...3-11-2012...2012

MI VIDA Y MI HISTORIA
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/20101105/las-cuatro-columnas-puig-cadafalch-estaran-restauradas-diciembre/580197.shtml
Así era la Plaça Espanya en 1890, miren las masías que habían en la falda de la montaña.
Las Cuatro Columnas levantadas el año 1919 por el arquitecto Puig i Cadafalch donde actualmente se encuentra la Fuente mágica de Montjuïc en construcción. 1919.
Les Quatre Columnes aixecades l'any 1919 per l'arquitecte Puig i Cadafalch on actualment hi ha la Font màgica de Montjuïc en construcció. 1919.


Plaça Espanya en obras,1919.
Plaça Espanya 1925


EL PAÍS - 28-01-2008
"Las cuatro grandes columnas que se alzaban al final de la gran avenida han sido derribadas porque quitaban perspectiva y proporción a los edificios del fondo. Algunos periódicos de hoy publican fotografías para demostrar gráficamente la desproporción de dichas columnas frente al Palacio Nacional y aplauden esta medida adoptada por la dirección del certamen". La Memoria diaria de la Exposición Internacional de Barcelona del día 22 de diciembre de 1928 recoge, así de brevemente, la demolición de los cuatro enormes pilares del monumento Quatre columnes, creado en 1919 por el arquitecto y político Josep Puig i Cadafalch y cuya restitución, ante la reclamación de diversas entidades, ha aprobado el Ayuntamiento de Barcelona.
¿Qué había pasado para que este impresionante monumento fuera demolido cinco meses antes de la inauguración de la Exposición Internacional de 1929? ¿Fue la dictadura de Primo de Rivera la que acabó con él por ser un símbolo del catalanismo? ¿Elmonumento molestaba a la nueva perspectiva creada tras terminar la entrada monumental y el Palacio Nacional? ¿Fue una mezcla de las dos cosas?
La primera versión es la que defienden la mayoría de entidades que reclaman ahora la restitución del monumento en su ubicación actual. La segunda coincide con el actual recelo municipal a que las cuatro grandes columnas de 20 metros de alto y dos y medio de diámetro rompan la perspectiva actual, por lo que se estudia situarlas no allí donde estuvieron, sino en los laterales.
Como sucede en este tipo de eventos, la historia de la Exposición Internacional de 1929 es larga y se remonta a 1913, cuando se pensó celebrar una Exposición Internacional de Industrias Eléctricas y sus aplicaciones que debía celebrarse inicialmente en 1917, algo que la I Guerra Mundial hizo imposible, y el lugar escogido para celebrarla fue la ladera de Montjuïc por considerar que sería la oportunidad de urbanizar la montaña e incorporarla a la ciudad. Las obras comienzan finalmente en 1916 y dos años después se encarga a Josep Puig i Cadafalch el proyecto de la parte española. Puig planea una ordenación en terrazas ascendentes desde la avenida Central con acceso a la gran plaza de las Bellas Artes, donde se levantarían cuatro columnas coronadas por victorias aladas y una columnata con elementos decorativos de menor dimensión.
También se le encarga a Puig la construcción de los palacios de Bellas Artes y Arte Moderno (luego de Alfonso XIII y Victoria Eugenia) y proyecta las escaleras, balaustradas y cascadas que acabarán en la parte superior en el Palacio Central. En 1919 el conjunto de la avenida Central y las escaleras que enlazan con la plaza de las Bellas Artes está acabado. Sobre un podio se alzan, como elementos más destacados, las cuatro columnas jónicas, pero sin las figuras aladas, ni la columnata que debían acompañarlas.

Enderrocament de les Les Quatre Columnes per Primo de Rivera. 1928.

Imágenes de la Columnas de mayo del 2011.
Imágenes de la Columnas de mayo del 2011.


Imágenes de la Font Màgica, del 23-03-2012
ACTUALMENTE...

11 comentaris:

Eastriver ha dit...

No te lo creerás, ayer por la noche estaba preparando una entrada sobre este mismo tema... pero, claro, sin tanta documentación como tú. Aprendo contigo, no lo dudes.

Júlia ha dit...

La llegenda actual sobre les quatre columnes i les barres catalanes ha estat, crec, oportunisme polític. Formaven part d'un projecte anterior d'urbanització, havien de formar part d'un conjunt més gran de grups de quatre columnes, amb les victòries alades. La planificació de l'Exposició en va canviar el disseny i, certament, tapaven la perspectiva, crec que aquest va ser el motiu de la seva retirada i no pas que la gent en digués 'les quatre barres', cosa que pot ser, però que mai va ser dit de forma general. Gent fora de tota sospita anticatalana va aplaudir la decisió. Ara són un bunyol i tapen la vista, al meu entendre.

Precisament Puig i Cadafalch, que havia fet aquest primer projecte, també va ser qui va guiar l'Exposició del 29 i el conjunt posterior, per tant la cosa resulta una mica surrealista i tot.

Crec que la reconstrucció actual, que no explica res, respon a ànsies partidistes i propagandístiques però la llegenda ha tingut èxit, com passa amb tantes coses.

Si volien recuperar la tradició calia refer-ho tot però així es queda bé amb pocs problemes.

Mª Trinidad ha dit...

Hola Júlia, pot ser que tinguis tota la raó, però com jo no ho sé, només he fet aquesta composició, l'abans, el després i les actuals, ja m'agradaria a mi ia moltes persones, saber la veritat de tota la història de monuments, i la política que interessava en aquell moment, i Puig i Cadafalch, seria l'ideal per explicar-ho ... Però hi ha una cosa sota el meu concepte que no em quadra, i és, la manera com es van destruir aquestes columnes, les podien haver desmuntat, traslladat o guardat el material per altre menestes, tu, apreciada Júlia que opines d'això últim?.
Moltes gràcies per la teva valuosa opinió i una forta abraçada, i BCDS.

Mª Trinidad ha dit...

Y tanto que me lo creo querido Ramón, tú la haces y coge todo lo que te haga falta y si quieres algo más ya sabes que es tuyo, y de mí no aprendas, que soy una principiante, lo que ocurre es que me gusta aprender y a ser posible hacer los post, lo mejor que puedo, pero no te creas que todos me gustan, cuando tiro tres años atrás, alguna entrada, me dan ganas de borrarla, pero no lo hago, así lo hice y así se queda.
Muchas gracias y espero tu entrada, BFDS.

Júlia ha dit...

M. Trinidad, com que no hi havia intenció de recuperar-les i com ha passat amb molts altres elements, no es van guardar, és una pràctica habitual, per desgràcia. De fet, quan els poders públics han dit que 'guardaven' alguna cosa ho han fet de forma destralera i sense intenció de recuperar res, com amb el pont de Molins de Rei, per exemple, o el monument del Doctor Robert, recuperat tard, malament i situat on no tocava. De tota manera la llegenda de les quatre barres em temo que ja és més 'real' que la realitat pura i dura i sovint molt poc 'llegendària'. Vaja, és la meva opinió. Les quatre columnes havien de formar part d'un projecte molt diferent, crec que eren quatre grups de quatre columnes amb les victòries alades a dalt, hi ha alguna fotografia. Amb el macromuntatge de l'Exposició ja es va desestimar el projecte anterior, per cert Puig i Cadafalch va ser a tot arreu.

Júlia ha dit...

Ep, jo no dic que a Primo, que ja sabem com era amb aquests temes, bastant tonto, no li anés bé l'enderrocament, però el fet és que en general es va considerar que la perspectiva de les fonts i el Palau millorava, sense aquell entrebanc i no hi va haver grans veus en contra tot i que malgrat la dictadura hi havia força més contestació a la premsa que en època franquista. Jo encara crec el mateix, fan més nosa que servei, amb tots els respectes.

Mª Trinidad ha dit...

HOLA de nou apreciada Júlia, sincerament el que més m'agrada és aprendre, en el post, hi ha un esbós de les columnes alades, només boceto.Seguro que tu estàs més documentada sobre aquest tema que ens ocupa, i per a mi és un honor i un plaer enorme, el que em informes de com va passar, en la manera com es van destruir aquestes columnes, de veritat, que quan vaig anar a veure les noves em van agradar molt i en cap moment vaig pensar que farien lleig, i vaig pensar, vaja amb el cosí de ribera, si aquí hi ha espai, també he anat altres vegades, un dia de nit, per fer fotos de la font il · luminada i encara que no tenen qualitat, és el fet de publicar-les, com un abans i un després.
El monument al Dr Robert, estava a la plaça universitat, i fa anys a la plaça Tetuan, en un lloc que gairebé tothom passa de llarg, una tarda, que portàvem als nois i noies, de la llar on treballo, amb disfunció motriu, paràlisi cerebral, van voler passejar i anar al Parc de la Ciutadella, i sempre havia passat en cotxe, o moto i vaig veure el monument al Dr Robert, allà i vaig pensar, perquè ho van treure de la Plaça Universitat, i el van posar aquí, que està amagat.
I són innombrables ingógnitas que em pregunto cada dia, i m'agrada saber només la veritat, de mentides ja hi ha massa, però de veritat moltíssimes gràcies Júlia, pel teu temps i amb l'exquisidesa amb què ho fas, això diu tot de tu.
I moltes gràcies per la informació que Puig i Cadafalch, va estar en tot moment al corrent de les obres, el que s'enderrocava i el que no, una abraçada i gràcies.

Miquel ha dit...

Con JÚLIA y en su totalidad en su primera entrada. Ya lo ha dicho todo ¡¡ y bien ¡¡ salut

Mª Trinidad ha dit...

Pues estamos los dos con Júlia, no faltaba más, muchas gracias Miquel, dicho queda y BFDS.

Josep ha dit...

Mª Trini, no se si yo aportaré alguna cosa nueva, de momento lo que dice Júlia me parece perfecto. Yo tengo estas páginas (son un poco largas ) y hay mucha información sobre todo ello.

http://www.reagrupament.cat/opinio/les_quatre_columnes_de_puig_i_cadafalch

http://www.artneutre.net/2011/02/sha-espanyolitzat-i-adulterat-lesperit.html

http://www.directe.cat/punt-de-mira/115953/l-engany-de-puig-i-cadafalch
En este último hay videos.

PD.Em sembleu un grup fantàstic. Una abraçada per a tots.5 ordsfug

Mª Trinidad ha dit...

Hola querido y estimado JOSEP, tú no te has de preocupar, el mejor elemento de este blog, eres tú, y un millón de gracias por tus enlaces, para mí, solo el hecho de que te has molestado por mí, ya vale tu peso en oro, un abrazo con tosdo mi cariño y un millón de gracias cielo.