LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

15 de juny de 2012

JOAQUIM MIRET I SANS, 1858-1919, BARCELONA...15-06-2012...

MI VIDA Y MI HISTORIA
http://www.xtec.cat/crp-baixllobregat6/homilies/C06b.htm

Joaquim Miret i Sans
Barcelona, 1858 , Barcelona, 1919

Historiador.
Estudià dret a Barcelona i es doctorà a Madrid amb una tesi sobre els Usatges (1882). El 1892 començà a investigar als arxius catalans i tot seguit a la Bibliothèque Nationale de París i a la de l'Academia de la Historia de Madrid.
Tenint el projecte de fer amb Carreras i Candi una història del comtat de Pallars, recorregueren junts les seves comarques i les veïnes, i investigà en especial a l'arxiu de la Seu d'Urgell. Conegué a fons la bibliografia històrica estrangera, especialment la francesa i la italiana. Ingressà a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona amb el discurs sobre La expansión y dominación catalana en los pueblos de la Galia meridional i, juntament amb Carreras i Candi, revigoritzà l'Acadèmia, de la qual fou secretari durant disset anys; inicià la publicació del seu butlletí (1901), en el qual col·laborà amb assiduïtat, i introduí l'ús del català als volums de les seves Memorias (1901). Fou membre fundador de l'Institut d'Estudis Catalans (1907) i un dels principals organitzadors del I Congrés d'Història de la Corona d'Aragó (1908). Introduí en la historiografia catalana la confecció d'itineraris de destacades personalitats històriques, començant pel d'Alfons I (1904), de Pere I (1905-07), d'Alfons III (1909) i culminant amb el de Jaume I (1918), una de les seves obres més utilitzades. D'entre la seva extensa bibliografia cal destacar Cartoral dels templers de les comandes de Gardeny i Barbens (1899), Investigación histórica sobre el vizcondado de Castellbò (1900), Los vescomtes de Bas en la illa de Sardenya (1901), La casa de Moncada en el vizcondado de Bearn (1901-02), El més antic text literari escrit en català. Precedit per una col·lecció de documents dels segles XI, XII i XIII (1904) on donà a conèixer les Homilies d'Organyà, Sempre han tingut bec les oques (1905, 1906), Viatges de l'infant Pere, fill de Jaume I, en els anys 1268 i 1269 (1908), Notes per a la biografia del trovador Guerau de Cabrera (1910), Les cases dels templers i hospitalers en Catalunya (1910), Documents sur les juifs catalans aux XI, XII et XIII siècles (1914), primer d'una sèrie d'estudis sobre els jueus catalans fets en col·laboració amb Moisès Schwab, i Noves i documents inèdits sobre la família senyorial de Caboet i la qüestió d'Andorra (1918).


10 comentaris:

Eastriver ha dit...

Me identifico con eso: veo algo, una placa, y pienso, quién será ese... De esta forma hacemos más rica la ciudad.

Mª Trinidad ha dit...

Pues ya ves que a las buenas personas no se olvidan nunca y eso es lo que tenemos que hacer...No olvidar.
Un saludo y muchas gracias Ramón, BFDS.

Mari-Pi-R ha dit...

Esto de las placas en las casas están muy bien, pues así uno descubre quien vivió en ella.
Un saludo

Miquel ha dit...

Salut ¡¡¡¡¡

Mª Trinidad ha dit...

Gracias Miquel:
No olvidamos...Nunca.
Un abrazo y muchas gracias BFDS.

Mª Trinidad ha dit...

Muchas gracias Mari-Pi-R:
Saber es bueno, un saludo y muchas gracias BFDS.

Josep ha dit...

Yo también estoy identificado con ello. Muchas gracias Mari Trini.

Un beso.

Mª Trinidad ha dit...

Me gusta querido y admirado amigo Josep Estruel, muchas gracias por tu impagable comentario..A nadie se le tiene que olvidar.
Un Petío, guapo, y de los forts.
BFDS.

Montse ha dit...

No lo conocía, ahora un poco gracias a tí. Aún estoy "desordenada", o sea sin ordenador. He cogido un momento el de mi hija, aparte del poco tiempo que tengo, como ya te comenté. Mi hermana ha vuelto del viaje y mi madre se ha marchado hoy de casa, pero esta semana que viene entre las cocas y mi nieta estaré de faena hasta arriba. Un beso guapa.

Mª Trinidad ha dit...

Hola Reina, tú te lo he dicho, no te preocupes por nada lo primero es lo primero.
Montse un abrazo y que el trabajo sea lo más leve posible...Te deseo lo mejor.
Un beso.