LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

26 de febrer de 2012

SABADELL, LA CASA PONSÀ, AHS, ARXIU HISTÒRIC DE SABADELL...26-02-2012.

MI VIDA Y MI HISTORIA
La Casa PonsàDiverses instantànies de la vida cotidiana al jardí de la casa, sense data, autor desconegut (AHS).
http://www.sabadell.cat/Ahs/p/200912173411_cat.asp
El 26 de juny de 1891 el fabricant i comerciant Francesc de Paula Ponsà i Cantí (Sant Andreu de Palomar, 1850 - Puigcerdà, 1901) obtingué el permís municipal per tal de fer bastir la seva residència. La casa Ponsà fou construïda sota la direcció de l'arquitecte Gabriel Borrell i Cardona (Sabadell, 1862 - Barcelona, 1944). Poc en sabem d'aquella antiga residència familiar, de l'aspecte noble d'algunes estances o dels usos de certes cambres.

Amb la mort del patriarca (1901), ben aviat la família Ponsà anà a viure al poble de Sarrià, deixant la residència sabadellenca com a “casa d'estiueig” i com a seu de la Banca Ponsà i Valls (fins la seva fallida l'any 1920).


Postal del c. Indústria amb la Casa Ponsà i el jardí d'aquesta, cap a 1907 (AHS).
El menjador de la Casa Ponsà cap a 1920. Autor desconegut. (AHS)

L'any 1980 l'Ajuntament de Sabadell l'adquirí per tal d'allotjar-hi l'arxiu municipal. L'edifici, de tres plantes i soterrani, té una superfície d'uns 2.000 metres quadrats distribuïts en àrees d'ingrés, tractament tècnic, dipòsits, oficines administratives i serveis. Actualment, l'AHS disposa d'un dipòsit de prestatgeria convencional i tres més d'armaris compactes, un dels quals totalment automatitzat, amb una capacitat total de 4 km lineals. Disposa també, de 3 dipòsits climatitzats, 2 per a documents en suports especials i 1 per a la documentació més antiga, a més de planeres i altres instal·lacions específiques per a documents de format gran o mural.


Actualment, tres dels sostres pintats que encara es conserven, o de la mateixa façana, pocs elements ens recorden el Sabadell de finals del s. XIX que va veure néixer aquesta finca. Alguns sabadellencs encara recorden les pintures d'Antoni Estruch i Bros (Sabadell, 1872 - Buenos Aires, 1957, que fou artista protegit de la família Ponsà) que decoraven l'escala principal de l'edifici o bé el magnífic pati que envoltava bona part de la finca dibuixant una L.


Poc després de l'esclat de la Guerra Civil, el 13 d'agost de 1936, el Ple de l'Ajuntament acordà la confiscació de la casa Ponsà. Durant els tres anys següents, la Casa Ponsà es destinà a diversos usos. En primer lloc, allotjà l'Escola de Formació de la Llar. Més tard, a partir de desembre del 1937, fou habilitada com a hospital militar; finalment, fou utilitzada com a jutjat i presó militars. Acabada la Guerra, la casa tornà a mans de la família Ponsà, que la llogà a diverses raons socials per tal d'hostatjar-hi les seves empreses (cal Casas i cal Monràs).

Detalls de la Casa Ponsà durant i després de la restauració de l'any 2006.


Les darreres intervencions sobre l'edifici i instal·lacions es van produir entre els anys 2000 i 2006, en què es van restaurar part dels sostres pintats, es van decapar i recuperar totes les fusteries exteriors, es van pintar les dependències i també es va canviar tota la il·luminació interior.


Contingut

El contingut de l'Arxiu és diversíssim: des de documents del fons Municipal (s.XIV-XX) fins a documents dels fons de l'Administració Reial i Senyorial -cort del Batlle de Sabadell (1347-1795) i corts foranes reials i senyorials-, passant pels fons notarials del Districte de Sabadell i notaries foranes (s. XIII-XX) o els fons judicials encapçalats per la documentació dels Jutjats de Sabadell (1871-1989). També tenim representats els fons institucionals (p.ex. Escoles públiques Carmen Tronchoni, Creu Alta i Enric Casassas, Hospital i Casa de Beneficiència, etc), els fons religiosos (p.ex. Comunitat de Preveres de Sant Feliu, Confraria i Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist) i els fons d'associacions i entitats (p.ex. Federació Tèxtil de Sabadell (1930-1934), Amics del Teatre (1930-1937), Acadèmia Miralles (1911-1981), Colònies de Vacances (1952-1991), Cooperativa La Sabadellenca (1835-1981), etc).

La "Historia Nova", llibre mestre elaborat per Antoni Bosch i Cardellach, 1796-1802. (Fons Duran del Pedregar)

7 comentaris:

APU ha dit...

Hola Mª Trinidad.

Te hago llegar esta propuesta.

Desde mi Blog VeoDigital en el post

http://veodigital.blogspot.com/2012/02/la-huella-de-hermes-en-barcelona.html

lanzo una convocatoria para los blogueros interesados en hacer una quedada foto-dominguera en buena compañía y pasar una mañana agradable de paseo a la busqueda de simbolos y estatuas de "Hermes" por Barcelona.


Si te interesa asistir. En breve...el día y hora que será un domingo por la mañana :D

Un saludo.

Mª Trinidad ha dit...

Hecha está la propuesta, tambien en Twitter y facebook.
Un abrazo.

Montse ha dit...

Paso por esa calle para ir a la mutua, Mari Trini, hace dos días estuve por ahí y no me fijé en ese estupendo edificio, ni sabía lo que era, pero sí que estuve mirando uno de color amarillo, parece de estilo modernista, precioso, y pensé en tí, me dije "cómo pase por aquí Mari trini lo fotografía". Ahora ya estoy casi segura de que lo hiciste, no se te escapa nada. Esta vida con prisas nos hace perder tantas cosas...
Un beso y buen domingo, guapa.

Mª Trinidad ha dit...

Me alegro que te guste, tú lo que deberías de hacer es lo siguiente querida amiga Montse:
Tú con la cámara en el bolso, y lo que te llame la atención "ñaca" fotografía al canto, las guardas, le pones fecha y de lo que son, y tú no te preocupes, que tiempo hay para publicar cosas, así lo hago yo, me tomo mi ratillo y así cuando busco algo, enseguida lo encuentro, porque si no sería un caos y no encontraría nada...
Un beso, tú si que eres guapa y BFDS.

Miquel ha dit...

que poco conozco de Sabadelll...la iglesia de Santa María de Barbera siiii, pero la ciudad no en su profundidad ¡¡¡¡ salut

Mª Trinidad ha dit...

Pues este Arxiu, es muy bueno, Sabadell, tiene mucha Historia.
Muchas Gracias Miquel, se que has estado en Zaragoza, seguro que nos traes alguna sorpresa...
Un abrazo.

Arxiu Històric de Sabadell ha dit...

Hola María Trinidad

Muchas gracias por tu entrada explicando la historia de la Casa Ponsà.
Des del Archivo Histórico de Sabadell nos gustaría contactar contigo.
Por favor, cuando puedas llama en horario de mañana al 93 726 87 77 y pregunta por los técnicos de la Sección de Fotografía.

Un saludo y felicidades por el blog.

Arxiu Històric de Sabadell