LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

19 d’octubre de 2011

SR. D. ÀNGEL TOLDRÀ VIAZO ( 17 MAIG DE 1867-1 D'OCTUBRE 1956) A. T. V. EL DE LAS PRECIOSAS POSTALES...

Era un home educat també en l’Art, va ser amic del pintor Modest Urgell i va reunir una important col·lecció artística. Vivia a Sant Gervasi, al carrer Saragossa 26. Com a prop vivia l’astrònom Comas i Solà,  va aprofitar la seva amistat i els instruments de la seva feina. Això explica una sèrie de fotografies de núvols i astres.
Quan va deixar la feina a la fotografia a provar en el món dels negocis: va vendre’s el domicili i va anar a viure a Balmes 365, va invertir el seu capital en una indústria elèctrica que el va deixar quasi arruïnat. Va vendre’s la seva col·lecció i, quan quedà vidu, anà a viure amb la seva filla. Al carrer Laforja passaria els darrers anys de la seva vida.

Entre 1905 i 1915 va ser l’època daurada de les postals. A Barcelona, primer Adouard i Josep Esplugas Puig, i després, les cases Hauser i Menet, Samsot i Missé, L.Roissin oferien nombroses vistes urbanes amb els indrets més coneguts i emblemàtics. Un dels editors d’aquesta indústria, amb una producció remarcable per la seva quantitat i qualitat, és la d’ATV. Inicials del barceloní Àngel Toldrà Viazo (17 maig de 1867 - 1 d’octubre de 1956). Dels seus 89 anys es va passar quasi 40 anys dedicat a la fotografia. ATV no era un fotògraf gaire estricte. De fet, va començar en el negoci a través de la seva feina com a venedor de papers especials i cromos. Tenia la representació de la casa belga Biermans. La seva botiga era a Canuda 41-43. Allí vendria les seves pròpies postals.
Havia estudiat comerç i comptabilitat i així va orientar la seva feina en el mon dela fotografia. Tenia més un interès comercial en la imatge que l’artístic o testimonial. No anava amb la màquina captant imatges. El seu treball era buscar enquadraments atractius de la ciutat, treure’n una imatge i reproduir-la en sèrie. Era un home incansable, tots els edificis de Barcelona, els indrets més destacats eren motiu d’una postal de la seva “Serie General” que arribà a tenir més de 4.500 exemplars.

Va deixar un testimoni de gran valor sobre la ciutat en formade vistes generals, carrers significatius, monuments, esglésies, interiors, parcs vistes. Va fer fotografiar tota Catalunya, Mallorca, Navarra, Guipúscoa. Va fer tiratges o sèries per institucions o empreses. Va deixar testimoni de la Setmana Tràgica. Va fer fotos en diferents èpoques de l’any a la recerca de la varietat. Va prendre vistes panoràmiques. Va fer fotografies estereoscòpiques.


Retrat d'Àngel Toldrà Viazo
Barcelona 1867 - 1956FICHA DEL DOCUMENTO
Gran Via de les Corts Catalanes
Ángel Toldrá Viazo
1905-1915.
Archivo Fotográfico de Barcelona.

Sense tenir una vocació artística va estudiar comptabilitat i comerç, es va instal•lar a una papereria de cromos i papers de diferents gramatges. A partir de 1905 es va dedicar al negoci de la creació, estampació i comercialització de targetes.


Ell triava els temes, buscava l’enquadrament amb un petit marc, però no premia el botó, altres fotògrafs com Roisin treballaren per a ell. Tant les fotos com l’estampació era impecable, va esdevindré el millor professional d’aquesta especialitat, va crear fins al 1930 i va produir més de 7500 targetes postals, la seva obra ha esdevingut la memòria visual col•lectiva de les nostres ciutats de principi del segle XXFICHA DEL DOCUMENTO
Urbanización del Ensanche: Apertura y urbanización de la Gran Via.
Comisión Especial de Ensanche de Barcelona
Comisión Especial de Ensanche. Memoria 1928.
6 comentaris:

Miquel ha dit...

Tienen su encanto ¡¡

Mª Trinidad ha dit...

Pues sí lo tienen !!!

Anònim ha dit...

Me imagino que ésta debe ser ahora la estación de autobuses que hay en la Granvía, que está pintada de color naranja oscuro. Como dices a la derecha, bastante más arriba hay el antiguo cuartel de la Guardia Civil, que, si no me equivoco, creo que está vacío. Un beso.

Mª Trinidad ha dit...

Gracias por informarme, no estaba bien situada, muchas gracias saludos
Mª Trinidad

Montse ha dit...

Mari Trini, la de anónimo soy yo, que no sé dónde he dado. La información que doy no estoy segura, es lo que me parece a mí. Un beso.

Mª Trinidad ha dit...

Qué gracia anónima, aquí en mi casa tu casa todo el mundo es bienvenido, y además no pasa nada, claro que es mejor dirigirte a una persona determinada, que a un anónim@, porque no sabes bien quien es.
Muchas Gracias Montse, está quedando de fábula tus fotos regaladas, pero todavía no está listo, además estoy buscando información a un amigo virtual, Agustí, si lees esto que sepas que no me olvido de nadie, todo el mundo merecemos nuestro ratito y dedicación Besos y abrazos Agustí.
Y a tí mi querida amiga Montse un fuerte abrazo, eres adorable y un encanto.
Gracias Mari Trini