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19 de septiembre de 2011

La Història del Cacaolat 1931-2011



MI VIDA Y MI HISTORIA
http://www.jviader.com/viader/cacaolat/cacaolat000.html

http://www.clubdarwin.net/seccion/negocios/cacaolat-rumbo-al-desahucio-y-mas-alla


http://www.aravalles.cat/noticia/54348/inici-de-les-mobilitzacions-de-cacaolat-a-catalunya-per-evitar-acomiadaments-per-la-greu-s
















Malgrat que, ara mateix, el futur del Cacaolat és força incert –a causa dels problemes econòmics que pateix l’empresa Nueva Rumasa, propietària de la marca–, els orígens de la beguda de cacau que més fortuna ha fet a Catalunya són ben clars, i tenen com a escenari la població de Cardedeu i una de les granges més antigues de Barcelona.
L’artífex del Cacaolat és Joan Viader –fill d’un industrial català– que, el 1931, en ple naixement de la Segona República Espanyola, patenta una beguda definida com a “refrescant i nutritiva”. Marc Viader Bas, pare d’en Joan i originari de Cardedeu, s’havia traslladat anys abans a Barcelona per treballar en una lleteria. Més tard, i juntament amb altres socis, funda l’empresa Letona.
El maig de 1931, pare i fill viatgen a Hongria per assistir a una fira internacional a Budapest, on es discuteixen els avanços tecnològics en el món lleter. És en una boda al país magiar on entren en contacte amb una beguda de cacau i llet, molt més lleugera i freda que la xocolata desfeta que es coneixia a Catalunya.

Granja Viader, Barcelona
Quan tornen a casa, Joan Viader aconsegueix reproduir la beguda, i crea una fórmula que serà guardada amb un zel semblant al de la fórmula de la Coca-Cola, basada en l’aprofitament de la llet desnatada, que en aquell temps es llençava. Per tal d’incrementar-ne les vendes durant l’hivern, ben aviat la beguda comença a servir-se calenta. Com a testimonis del naixement i l’auge del Cacaolat, Cardedeu encara conserva la granja dels Viader, d’on es munyia la llet que abastia les granges de la família a Barcelona. Una d’elles segueix encara en actiu, es tracta de la Granja Viader del carrer Xuclà, a la capital catalana...









15 comentarios:

APU dijo...

Hola Mª Trinidad.
Espero que esto acabe bien porque sería muy lamentable perder Cacaolat, es toda una institución y parte de nuestra historia... quién no recuerda al niño con el gorrito y la botella al hombro?
Un saludo.

Por la preservación de los vestigos romanos de Barcelona;
Tenemos un nuevo blog colaborador.
15 El Cofre del Chirri
http://elcofredelchirri.blogspot.com


Lista actualizada;
01 ToT Barcelona
02 Las Crónicas de Thot
03 Mundo Barcino
04 Las Mentiras y Verdades de la Vida
05 Veodigital
06 La Zona Mileurista
07 El Meu Racó
08 Tantes Històries
09 Deixeu-me dir-ho!
10 Vivències
11 Tecnologic Spain
12 Globatium
13 Estació Collserola
14 El Trolley de Nieves
15 El Cofre del Chirri

Mª Trinidad dijo...

Hola querido APU, aquí se va perdiendo todo, poco a poco por desgracia, ahora añado en nuevo blog, muchas gracias y abrazos

Lorenzo "el Retronauta" dijo...

Que entrada más encantadora. Pero si Nueva Rumasa esta detras, darlo por perdido. Espero que alguien compre la marca por el bien de la misma.
Saludos!!

Anónimo dijo...

He leído docenas de libros sobre la historia de Barcelona, pero tu blog es IMPRESIONANTE, me paso horas en el, es un tesoro.

No entiendo como puedes encontrar tantos temas nuevos continuamente espero que dure muchos años!

Como detalle menor el diseño y los widgets son un poco irritantes pero el contenido es muy bueno.

GRACIAS!!!

Mª Trinidad dijo...

Ahora mismo son todo conjeturas, pero creo que la Estrella Dam, se la va a quedar...!!!
Si me entero de algo te lo digo.
Muchas Gracias majo y un abrazo

Mª Trinidad dijo...

Querido anónimo, muchas Gracias por los elogios, y lo siento de verdad lo que te pueda molestar, si me lo dices lo mismo lo arreglo, yo cambio mucho, y de verdad nunca se me acaban los temas todo es interesante para mí, o sea que de momento tengo cuerda para rato, y encima se me acumula la faena...
Qué diseño y que widgets , te irritan, lo puedo arreglar, indícame algo...!!!
Un Saludo y Gracias Mª Trinidad

Miquel dijo...

Cacaolat es una marca de prestigio, incluso su tema musical lo es. Lo que pasa es lo de Rumasa detrás, como bien han apuntado por aquí. Buen reportaje ¡¡¡salut

Aris dijo...

Molt bo l'apunt, m'agradat molt! et felicito per totes les fotos que has aconseguit. Precisament estic estudiant a Marketing la història de marques com Cacaolat. He llegit que l'ha comprat l'Asturiana. Desitjo que cap treballador perdi el seu lloc de treball. salutacions!

Mª Trinidad dijo...

Miquel, Muchas Gracias y un abrazo.

Mª Trinidad dijo...

Aris, si necesitas más fotos, me envías un mail y te las envío, el mail está a mano derecha en el blog, trinidadvilvhez@gmail.com

Gracias por tus felicitaciones, la verdad es que el Cacaolat, es lo que bebía yo cuando salía con mis padres de pequeña en Sabadell, a tomar algo...
Un Saludo Aris, ya me dirás algo.

Aris dijo...

gracias, lo tendre en cuenta, de momento con las que has puesto en esta entrada tengo suficiente, saludos

bar.cel.ona.uta dijo...

Hola Maria Trinitat,
Impressionat el teu recull de fotos i dades sobre la història del Cacaolat. Jo de petit n'era un derovador habitual (la xocolata sempre ha estat la meva debilitat) i mai vaig trobar un altre batut de cacao que se li assemble´s, Cacaolat era i és el millor i català. La veritat és que ara amb el pas del anys i arribat als 50 ja he d'anar més en compte de no prendre'n més del compte. Els anys no perdonen. Salut i felicitats pel blog

Mª Trinidad dijo...

Moltes Gràcies, Miquel, Bar Cel Ona. Uta, pels teus agradables paraules, això prenia jo de petita Cacaolat, perquè la coca-cola no m'agradava el sabor, i ara de més sóc més gran que tu, ahir a la nit mateix, per anar-me'n al llit, em vaig fer un colacao calent i espès amb galetes maria Daurada i vaig gaudir com una nena petita, però aquest estiu he pres diversos cacaolats frescos i em segueixen agradant.
Moltes Gràcies pel teu comentari i passa un bon cap de setmana de la Mercè, abraçades.
Jo també et felicito per la teva meravellós bloc, aquí poso el teu enllaç. moltes Gràcies

http://barcelofilia.blogspot.com/

Montse dijo...

Hola Mari Trini, ¡Qué entrada, que arte tienes!. Yo también deseo que no se pierda Cacolat, es el mejor batido de chocolate en el mercado y es muy nuestro. Hace meses que no me lo sirven en mi panadería y los clientes no paran de pedirlo. Y además por esos trabajadores que no pierdan la faena que ya hay bastantes en la calle. Un beso.

Mª Trinidad dijo...

Muchas Gracias Guapa, las fotos en color las he hecho yo, yendo a la fábrica, las otras no.
Un abrazo y un millon de gracias.