LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

29 de juliol de 2011

El REC COMTAL...Documentado desde el año 996, el Conde MIR ordenó su construcción...

MI VIDA Y MI HISTORIA
http://www.espele.net/Hidraulica/Aqueducte_Dosrius/Dosrius.html 

La porta de la mina Grott
Hem de tornar a sortir a la Meridiana i continuar per la carretera nacional 152 fins el primer desviament a mà dreta. Entrant al barri de Vallbona, on encara hi ha casetes amb hortet, el Rec Comtal passa descobert i alguns veïns l'utilitzen per regar. Aquest Rec neix a Montcada, en el lloc conegut com el Reixegó i ja és citat documentalment l'any 966. En època de Ramon Berenguer I, l'aigua d'aquest rec es va portar fins a la ciutat i els barcelonins la van aprofitar fins el 1965.


DOUZE JOURS A BARCELONE, del 1902
Construcción de Rec Comtal a la altura de Montcada 1902
Acueducto de Torre Baró, arriba las ruinas del castillo...
El acueducto de Torre Baró

Durante siglos fue la gran acequia de la que Barcelona se abastecía de agua. Desde su nacimiento en Montcada hasta el corazón de la ciudad, el antiguo trazado del Rec Comtal emerge ahora como una gran obra hidráulica y de Ingeniería...

YOLANDA CARDO
YOLANDA CARDO
Durante siglos fue la gran acequia de la que Barcelona se abastecía de agua. Desde su nacimiento en Montcada hasta el corazón de la ciudad, el antiguo trazado del Rec Comtal emerge ahora como una fuente del pasado cuando se remueve el subsuelo barcelonés: hace pocos años, por ejemplo, al descubrirse los restos bajo el mercado del Born, o ahora en el transcurso de las obras en el intercambiador de Metro y Renfe de Arc del Triomf (en la imagen, tomada ayer, se aprecia un puente y parte del antiguo trazado del Rec). En pocos días se decidirá qué hacer con los restos descubiertos.


UNA MICA D’HISTÒRIA SOBRE AQUEST REC.
Aquesta infraestructura hidràulica és mil·lenària. Deixant de banda l’origen romà, aquest canal va ser construït sota el mandat del comte de Barcelona Mir, el segle X. Fins el segle XVIII va proporcionar enèrgica hidràulica a 13 molins, 10 d’ells, fariners, tanmateix va regar terrenys de Sant Andreu del Palomar i les Hortes de Porta Nova , a més de determinats treballs artesanals que utilitzaven aquestes aigües, com: el tèxtil, o el cuir .Al llarg del segle XVIII els aprofitaments, durant aquest segle, seran intensos i molt ampliats, doncs, calia el subministrament d’aquest primer element a la sempre creixent demanda d’aigua de la ciutat de Barcelona.
Així, l’any 1703 comença per primera vegada el subministrament i utilització d’aquest canal com a recurs de subministrament d’aigua a la ciutat.. Es va construir un conducte que desviava de la sèquia un cert cabdal per regar els arbres de la Rambla. El barri del Raval va ser el primer nucli, dintre de Barcelona, que va tenir fonts publiques i propvinents de Montcada. També d’aquest primer aprofitament d’aquestes aigües, es va aprofitar un altre barri en constant expansió demogràfica: Sant Pere. Aviat aquesta primera canalització des de Montcada a Barcelona representà un nou impuls per permetre el regatge dels conreus i va facilitar la instal·lació d’un bon nombre de fàbriques i prats d’indianes en facilitar l’accés a l’aigua necessària per l’operació de peces tèxtils. L’any 1778 es porta a terme l’apertura de la primera mina , prop del punt d’unió del riu Besos i el seu afluent, El Ripoll.


"Desde lo alto de la de ermita se descubre muy grande porción de tierra hasta las montañas de Berga y de Nuria, que como entonces se hallaban cubiertas de nieve aumentaban la hermosura de la vista.
Descúbrese también todo lo que se ella elVallès, cortado por una multitud de rieras que, sin embargo de estar a la sazón todas secas, parecían que llevaban una porción de agua muy extendida, causando esta apariencia la multitud de arenas muy lavadas que quedan en la madre de ellas. Todas estas rieras, que son un número dieciocho o veinte, vienen a parar al Besòs, de modo que me aseguró el ermitaño que cuando hay grandes lluvias es tal el ruido y la abundancia de agua que se ve extendida por todo Vallès que parece va a inundarlo todo. En Efecto, el territorio del Vallès parece infinito como estas inundaciones, cuya causa y remedios merecen un examen muy serio del gobierno.
Por consecuencia se supone que desde esta eminencia se ve una multitud de pueblos y caserías, lo cual, junto a que también se descubre una grandísima porción de marina, le hacen a uno no saberse apartar de este sitio....."


VÍDEO PRECIOSO


El Rec Comtal apareix documentat al segle XI, el comte Mir va ordenar construir
la sèquia i es va aprofitar el mateix recorregut de l'antic aqüeducte romà que havia portat l'aigua del Besòs, a l'alçada de Montcada, fins a la ciutat.
Del començament a l'acabament del seu recorregut, de prop de 12 km., pels antics termes municipals de Sant Andreu, Sant Martí de Provençals i Barcelona, el rec complia diverses funcions, el abastament d'aigua als habitants, l'explotació per a usos agrícoles i l'utilització per a usos industrials amb l'aprofitament de l'energia hidràulica (molins fariners, petites indústries, etc.).
Al llarg dels segles el rec va anar desapareixent poc a poc del paisatge urbà però ens ha deixat un record en els noms dels carrers de la ciutat: el del Rec Comtal, el de les Basses de Sant Pere, el de la Sèquia i el del Rec.
A l'antic mercat del Born la intervenció arqueològica ha portat a la llum un tram important del rec i més recentment les obres del metro a l'Arc de Triomf han descobert restes del Rec Comtal on es poden veure traces antigues i restes de la pavimentació d'altres èpoques.


El Rec Comtal i els últims pagesos de Barcelona

El Reixegó, a Montcada i Reixac, és el nom de la mina on neix el Rec Comtal. Aquest canal, alimentat antigament pel riu Besòs, va abastir d'aigua els molins, els horts, les indústries i les fonts de Barcelona des del segle X i encara se n'extreia aigua de boca en ple segle XX.

La llarga sèquia, d'uns quants quilòmetres, travessava tot Barcelona fins al mar, però ara només hi ha al descobert el primer tram.


A la seva importància cultural i històrica, el Rec Comtal afegeix l'interès de la fauna i sobretot de la flora que acull. En el marc d'un conveni firmat amb l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació Galanthus està estudiant les espècies que s'hi troben. La biodiversitat present en aquest curs d'aigua ha minvat molt. Fins fa pocs anys s'hi pescava el cranc de riu autòcton, avui desplaçat per la invasió del cranc americà. També s'hi troben amfibis i petits mamífers que estan força amenaçats. I en alguns trams es poden observar aràcnids, com la Cystophora citricola, poc comuna a Barcelona, o aquesta més vistosa, coneguda popularment com aranya tigre.

En alguns trams, el curs de l'aigua ajuda a conformar racons acollidors, com la Plaça del Primer de Maig. Juntament amb elements de pedra de l'obra original, hi trobem una densa vegetació de ribera, hàbitat amb un important paper ecològic. També hi veiem plantes aquàtiques, com els creixens, o l'anomenada llengua d'oca. Però el Rec Comtal reflecteix l'impacte de la urbanització, i ara caldria conservar el tram descobert, important per diverses raons.

Sergi Garcia, associació Galanthus
"Primer perquè és un curs d'aigua net en comparació amb d'altres cursos com el Besòs o el Llobregat. Dos, perquè manté uns hàbitats associats, com són els conreus i els petits boscos de ribera, que poden allotjar molta fauna. En tercer lloc, per la qüestió històrica. El Rec Comtal havia estat un rec importantíssim en la història de Barcelona i és això el que pot denotar unes característiques atractives per a l'ús públic."

Al barri de Vallbona, just al costat del brogit de l'autopista, treballen els últims pagesos de Barcelona. El Rec Comtal havia alimentat aquesta zona, la gran horta de la ciutat. L'evolució econòmica i social va anar eliminant el treball agrícola de Barcelona i avui en queda només aquesta mostra. Els conreus són un ecosistema de transició entre la zona construïda i els boscos pròxims i tenen un paper destacat per acollir fauna diversa. Però la urbanització no s'atura i aviat en comptes d'aquestes plantacions hi haurà habitatges i diverses infraestructures. Tot i que hi ha projectes per condicionar el rec i fer-lo visitable, ara com ara no se sap si aquesta sèquia deixarà de servir, definitivament, per regar camps de conreu.


Blog de MilerendaMARAVILLOSO VÍDEO, GRACIAS SR. JOSÉ JIMENEZ
Foto Arxiu Cuyàs (ICC)Vista del Puente de Conexión entre Vallbona y Torre Baró en Nou Barris - Barcelona


El Rec Comtal sobrevive a pesar de los 10 siglos...Bibliografia consultada:
-Diferents edicions del Diari de Barcelona.
-"Los Pozos de Montcada" memòria del Sindicato de la Mina de Santa Coloma de Gramanet, San Adrián del Besós y Badalona. Barcelona any 1911.
-"Historia del Abastecimiento de Aguas de Barcelona" Dr. Pedro Voltes Bou. Editat per SGDAB,SA . Barcelona 1966. 
-"El Rec Comtal" (1822 – 1879) Manel Martin Pascual. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona 1999. 
-Gaceta Municipal de Barcelona "Aprovechamiento del Caudal de agua de los alumbramientos de propiedad del excelentisimo Ayuntamiento, situados en el termino municipal de Moncada" (any 1915).
-"Les Aigues de Barcelona-Montcada. Ilustració Catalana – Edició Popular núm. 757 de 16 de desembre de 1917. 
-"Els Montcada: Una família de nobles catalans a l’edat mitjana 1000-1230" John C. Shideler. Edicions 62 . BCN 1987.
-Francisco Zamora: "Historia de los viajes hechos por Cataluña" 1787 (Biblioteca Nacional de Catalunya).

11 comentaris:

Miquel ha dit...

Muy bien, ¡¡¡ un trabajo exelente ¡¡¡¡ Salut

Mª Trinidad ha dit...

Muchas Gracias Maestro de tí he aprendido y un poco por aqu´´í y un poco por allá y aquí está, te lo dedico a tí, y muchas Gracias por la nota, creo que no me la merezco, pero gracias me aplico lo que puedo.
Un abrazo Y BFDS.
Mª Trinidad, ¿ has visto que los peces ya han vuelto?

Josep ha dit...

Es toda una lección Trinidad, Yo del Rec Comdal conocía las cosas maás básicas, como si hablasemos de la Riera d'Horta, por ejemplo.
El Rec Comtal en cuanto a Ingeniaria hidráulica está entre las más importantes de España, y Europa.
En cuanto a que Barcelona se abastecia de ella hasta cerca delos años 1970, esto si que lo conocia. El caso lo podríamos comparar con la Sequia de Manresa. Es una historia preciosa de estudiar.
Muchas felicidades.
Saludos.

Mª Trinidad ha dit...

El Mérito lo tiene el Sr. Miquel Cartisano, de él y con él he aprendido muchas cosas, y no es coba digo la verdad y lo que siento.
Muchas Gracias y hay más História que la dejaré para más adelante, Barcelona, es lo que tiene que no se acaba nunca, siempre hay algo interesante y curioso y yo soy curiosa.
Un Saludo y BFDS, a pesar de la lluvia.
Mª Trinidad

SERGI ha dit...

Que pasada trini no sabía que esta obra venía desde tan lejos a traer el agua a bcn, una pasada de post, como siempre impresionante

Mª Trinidad ha dit...

Hola SERGI!!!
Pero qué alegría ver tus letras, esto es un premio para mí y me alegro un montó, ¿como van tus estudios ? Y tu Señora estaís bien ?
Muchas Gracias por tu comentario, y por todo, sabes que soy novata,pero me aplico mucho y he tenido tu ayuda en los vídeos, a Miquel que es una enciclopedia y así con tod@s se hacen las cosas un poco esmeradas nada más.
Lo más importante es que estéis bien, lo paseís lo mejor que podáis
y pasad un verano guay.
Os mando a tí y a toda tu familia lo mejor, un abrazo de Mari trini

carme ha dit...

estimada amiga, Bon treball, però entenc que hauries de separar el material del que és purament el Rec Comtal, del dels aqüeductes per abastir d'aigua a Barcelona del mitjans del segle XIX. Malgrat en ambdós casos l'aigua prové del mateix riu Besós, una obra no té a veure amb l'altre, l'única cosa en comú és el fet d'abastir d'aigua la capital.

Mª Trinidad ha dit...

D'això es tracta, des d'on neix fins a la seva llera per Torre Baró, i cal que estic treballant en això, la baixada de l'aigua fins al Born.
Moltes Gràcies i una abraçada de Mari Trini

Mª Trinidad ha dit...

Las fricciones por el uso del agua pudieron ser a veces muy fuertes. En el caso del Rec, durante el siglo XVIII se agudizaron los conflictos entre intereses enfrentados por el uso del canal, ya que en Barcelona el abastecimiento desde Collserola era insuficiente.

El Rec abastecía, como hemos visto, el barrio de Sant Pere y el Portal Nou, que solo tenían agua de dicho canal. Desde comienzos del XVIII un conducto independiente del Clot empieza a extenderse hacia el Raval: primero, en 1703, hasta un depósito distribuidor en Canaletas para regar árboles de la Rambla, y a partir de 1744 con un conducto suplementario que permitió abastecer también diversas fuentes públicas, el cuartel de los Estudios, instituciones benéficas del Raval, conventos religiosos, colegios (de Betlem y Cordellas) y la fundición de las Atarazanas. A principios del XIX el agua del Rec era usada en el Raval por aalgunos particulars que deseaban tener agua en sus casas (nobles y burgueses) y por una fuente pública.

Todas esas ampliaciones explican que, como escribe el autor, "durante el período 1822-1852 el caudal procedente de las minas de Montcada será el principal de los suministrados para el servicio de la la población de Barcelona y permitirá modernizar el conjunto del sistema de la distribución intramuros. El ayuntamiento pensaba que las minas de Montcada era la solución para los problemas del agua a Barcelona". Efectivamente, hasta 1879 el abastecimiento de agua a Barcelona tendrá en las minas del Rec su principal recurso.

Enrique ha dit...

Hola Trinidad, un excelente trabajo de investigación sobre un tema que, como sabes, también me interesa. Gracias por el enlace.
Un abrazo

Mª Trinidad ha dit...

No hay de qué, Enrique, muy bueno tu blog y haces unas fotos preciosas, muchas gracias por tu comentario.
Saludos de Mª Trinidad