LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

15 de maig de 2011

La iniciativa Fem memòria...BARCELONA

MI VIDA Y MI HISTORIA

La iniciativa Fem memòria, que van llançar aquest estiu EL PERIÓDICO i el MNAC, va invitar a recuperar les fotografies de la guerra civil que moltes famílies encara guarden a casa. Però ha tingut a més un resultat inesperat: el descobriment públic d’un fotògraf desconegut fins al moment, Rossend Torras Mir (Barcelona, 1907-1996), i del seu important arxiu, d’almenys 25.000 negatius, una tercera part d’ells plaques estereoscòpiques (un mètode de fotografia 3D molt popular en el primer terç del segle XX) i un centenar de pel·lícules. Aquest fons, que documenta la vida quotidiana de Barcelona i l’estiueig a la Costa Brava, l’activitat esportiva i teatral i successos polítics claus des del 1926 fins a mitjans dels anys 50, ha estat conservat per la família, que ha començat el procés d’identificar i digitalitzar els fons.
EL PERIÓDICO comença avui la publicació del resultat de la primera exploració d’aquest arxiu, que ha emprès Francesc Sants, fotògraf aficionat, gendre de Torras i que s’ha entestat a aconseguir que es reconegui el valor de la seva obra. Però a l’arxiu de la família, que ocupa tres armaris, moltes caixes esperen encara ser classificades.
LES JOIES / A falta que apareguin noves sorpreses, ja hi ha alguns treballs destacables: un complet reportatge de les esglésies del centre de Barcelona cremades el juliol del 1936 (en 3D), imatges de les celebracions als carrers de Barcelona per la proclamació de la República el 14 d’abril, escenes de paisatges, imatges dels primers dies de Barcelona sota el franquisme (tropes i multituds als carrers el mateix 26 de gener del 1939, la desfilada de la victòria del febrer del 1939, la Setmana Santa d’aquell any…), carreres de cotxes i activitats esportives en llocs avui desapareguts, com el complex Piscines i Esports de Barcelona, un amplíssim arxiu sobre l’activitat del teatre aficionat a la ciutat als anys 40 i 50…
ROSSEND TORRAS   (clicar al lado...)
PROFESSIONAL I AFICIONAT / La doble condició de fotògraf professional i aficionat de Torras explica tant la qualitat del material com el fet que fins ara s’hagi mantingut inèdit. Torras regentava des de mitjans dels anys 20 el negoci familiar, Casa Torras, amb botigues al número 83 del carrer Gran de Gràcia i a la plaça de Sant Jaume: es dedicava a la venda i importació de material fotogràfic, a l’òptica i, amb la marca Tomir, a la fabricació de timbres de portes, instruments per a laboratori fotogràfic i ràdios. La disponibilitat de material, la competència tècnica i l’espai per mantenir un arxiu estaven, doncs, garantides.
No obstant, fins al 1939, la seva activitat com a fotògraf se cenyeix a la característica dels grans aficionats del primer terç del segle passat. Torras ingressa el 1926, als 19 anys, en la pionera Agrupació Fotogràfica de Catalunya, on guanya repetidament, en els concursos anuals, premis en fotografia estereoscòpica i autocroma (un primitiu mètode de fotografia en color). L’any 1931 es dóna d’alta també a les seccions de fotografia i cine del Centre Excursionista de Catalunya. No obstant, el 1939 obté l’acreditació de fotògraf professional i a partir d’aquest moment combina la seva feina comercial amb treballs per a Ràdio Barcelona (solament algunes d’aquestes fotos es van publicar en mitjans de premsa escrita) i retrats d’actrius de l’escena barcelonina.


FEM MEMÒRIA


2 comentaris:

Miquel ha dit...

Veremos fotos que valen la pena ¡¡¡

trinidad ha dit...

Seguro tienen que ser un alucine de bonitas y por supuesto muy duras...
Abrazos.
MTVO