LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

18 de gener de 2011

JACINT LAPORTA I MERCADER, (SANTS 1854- TORRELLES DE LLOBREGAT 1938)

MI VIDA Y MI HISTORIA

Jacint Laporta i Mercader, Metge i escriptor Santsenc( 1854-1938)

Abans del gran debat sobre la "t" durant la dècada de 1930, aquesta lletra rarament la trobem ni en la documentació municipal ni en els escrits d´època moderna, només es coneix un segell del municipi de Sants amb "t" del 1737. En aquet sentit, sempre hi haurà el dubte de si l´absència o la presència de la "t" no va estar vinculada a una obligada traducció al castellà del nom amb el decret de Nova Planta i l´obligatorietat de fer en castellà tota la documentació oficial. El mapa municipal de Catalunya està ple d´exemples d´aquesta mena, alguns bastant més punyents, com Sant Boi, San Baudilio, o Sant Cugat, San Cugufate...


Masia de Safont, a la falda de Montjuic, famosa pel combat que es va produir en les seves immediacions durant el setge de les tropes de Felip V a la ciutat de Barcelona el 6 de setembre de 1713.( La ilustració Catalana, tom XI, 1890, pàg.243) 

La torre de L´Hort Nou a final de segle XIX
Tradicional barraca de pescador a la platja de Can Tunis. Les barraques de pescador encara es construien segons les tècniques tradicionals a mitjan del segle XX.

 ( Clicar para ampliar)
LES MASIES DE SANTS I LA MARINA VERS 1860.

La Renaixença, el moviment cultural més important que ha viscut Catalunya en els darrers segles, va afavorir l’arribada de la cultura i l’art a totes les viles. L’arquitectura esdevingué símbol d’aquesta nova època. La música, els Cors de Clavé i les agrupacions corals van ajudar a recuperar les melodies populars. El teatre va arribar als escenaris de barri i la literatura va entrar a les cases. El 1859 els Jocs Florals de Barcelona es van reinstaurar, quatre-cents anys després de la seva darrera celebració, gràcies a la iniciativa d’Antoni de Bofarull i Víctor Balaguer.
 Divuit anys després, uns dels membres d’aquella nova classe intel·lectual que sorgia a Barcelona i rodalies, treballaven de redactors a la revista Eco de Sans, el seu poble natal. L’Eco de Sans era una revista quinzenal d’actualitat local, cultural i social, acabada d’estrenar, que arribava a les llars santsenques cada dissabte, i que comptava amb les plomes de Jacint Laporta i Mercader i Pere Riera Riquer, que decidiren, a mitjans de juliol de 1877, tirar endavant els primers Jocs Florals fora de Barcelona, a Sants, aprofitant la Festa Major de Sant Bartomeu. Així apareix a l’Eco de Sans del dia 28 de juliol de 1877.ATENEU DE SANTS 1923.
DÍA DE SANT JORDI, COCHERES DE SANTS 23 DE ABRIL 1936.


1 comentari:

Miquel ha dit...

me gusta la entrada. Las fotos muy bonitas ¡¡¡ salut